Regulament

Concursul de creativitate în IT Severin Bumbaru


Preuniversitar


Universitar

PREUNIVERSITAR

Regulamentul concursului

Concursul de creativitate în IT „Severin Bumbaru” se adresează elevilor din ciclul gimnazial și liceal care au  aptitudini deosebite de informatică şi doresc performanţe înalte în domeniul IT. Acesta își propune să dezvolte elevilor, pe lângă competențele din domeniul IT și competențele transversale, de comunicare intra și interpersonală, competențele de relaționare și cele psihosociale şi să pregătească elevii pentru viitoarele examene şi concursuri.

Regulamentul concursului pentru Elevi şi Liceeni

Preuniversitar

Concursul de creativitate în IT „Severin Bumbaru”, se adresează elevilor din ciclul gimnazial și liceal care au  aptitudini deosebite de informatică şi doresc performanţe înalte în domeniul IT.

I. Secţiunile concursului

Secţiunea Animaţii Scratch

Secțiunea Programare C++/ C#

Secţiunea Web Design

Observaţii

II. Evaluarea lucrărilor

Detalii despre evaluare

III. Nu se admit contestaţii

IV. Premierea

Despre premiere

Numărul total de premii nu va depaşi 30% din numărul de concurenţi pentru fiecare secțiune de concurs.

V. Coordonatorii îşi asumă responsabilitatea pentru eventualele erori survenite în desfăşurarea concursului.

Regulamentul concursului pentru Studenţi

Universitar

1. TERMINOLOGIE

Descriere

Hackathon – concurs între mai multe echipe prin care se propune o soluție ce are la bază aplicații ale tehnologiei IT la diverse probleme/provocări sociale. De regulă, competiția se desfășoară pe durata a 24-48 ore, timp în care echipele participante încearcă să aducă proiectul (soluția) într-un stadiu cât mai avansat de dezvoltare. La finalul competiției, cele mai bune soluții prezentate vor fi premiate de către un juriu.

Echipa hackathon – echipă formată din mai multe persoane, de obicei cu abilități și cunoștințe complementare, înscrisă într-o competiție de tip hackathon.

Juriu – for decizional compus din mai multe persoane cu prestigiu / recunoaștere
profesională şi/sau experţi desemnaţi de sponsor care asistă la prezentările echipelor
înscrise în competiție și, în baza unei proceduri de evaluare (grile, metodologii etc.)
stabilește un clasament al acestora în vederea premierii.

Provocare (challenge) – este o temă de concurs prestabilită de organizatorii hackathonului pentru care echipele înscrise trebuie să propună posibile soluții de natură tehnicoeconomică. Un concurs de tip hacktahon poate avea una sau mai multe asemenea provocări (teme).

Soluție – în contextul unui concurs de tip hackathon prin “soluție” se înțelege un complex de măsuri care abordează o problemă în vederea soluționării / ameliorării acesteia.

Soluția -se va baza pe o tehnologie de programare și/sau de altă natură. De asemenea, soluția propusă trebuie să creeze o perspectivă reală de adresare a problemei de la care se pleacă. Soluția trebuie să fie sustenabilă din punct de vedere tehnic sau tehnologic.

Mediu online – mediu de lucru care presupune utilizarea tehnologiei informațiilor și comunicațiilor în așa fel încât interacțiunea între participanții la activitățile preconizate să fie posibilă de la distanță. De obicei, aceasta include platforme pentru videoconferințe, spații de lucru virtuale, alte instrumente pentru comunicare. Participarea prin asemenea mijloace online presupune existența unei conexiuni internet accesibilă de către fiecare
participant.

2. CONTEXTUL ȘI PREVEDERILE GENERALE ALE COMPETIȚIEI

Detalii

Universitatea „Dunărea de Jos” din Galaţi, prin Facultatea de Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică şi Electronică în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Județean Galați și Casa Corpului Didactic Galați organizează Concursul de creativitate în IT „Severin Bumbaru”. Organizatorii pot încheia diverse parteneriate pentru derularea competiției, în funcție de oportunități și de interesul partenerilor.

Scopul competiției este de a stimula exprimarea ideilor inovative, de a încuraja și stimula lucrul în echipă, de a contribui la dezvoltarea unei gândiri bazate pe identificarea de probleme și soluții, precum și de a susține implementarea soluțiilor identificate prin acordarea de premii și facilitarea formării legăturilor cu centrele de cercetare din universitate și industriale locale.

Concursul de creativitate în IT „Severin Bumbaru” se adresează studenților Universității „Dunărea de Jos” din Galați sub sloganul „Creativitate prin colaborare”, participarea acestora fiind permisă în echipe de maximum trei persoane.
Concursul de creativitate în IT „Severin Bumbaru” se adresează elevilor din județul Galati pasionați de informatică și are ca scop stimularea creativității, a originalității și a gândirii critice, precum și aplicarea cunoștințelor acumulate din domeniul IT. Concursul de creativitate în IT „Severin Bumbaru” în format Hackathon se desfășoară în cadrul Universității „Dunărea de Jos” din Galați, pe baza activității unor echipe de studenți și elevi care se înscriu în competiție, activitățile fiind derulate, în principal, pe perioada a 48 de ore, în formatul stabilit prin prezentul Regulament.

3. ELIGIBILITATEA ȘI CONDIȚII DE PARTICIPARE

Despre eligibilitate

Înscrierile se realizează individual sau per echipă. Studenții înscriși se vor constitui în echipe.

Fiecare echipă înscrisă poate să participe cu o singură soluție, iar o persoană poate face parte dintr-o singură echipă.

Soluțiile propuse / dezvoltate trebuie să fie originale, să aparțină echipei.

Nerespectarea oricăreia dintre condițiile de eligibilitate de mai sus va duce la descalificarea echipei / neadmiterea în competiție.

4. SURSA DE FINANȚARE ȘI PREMIILE COMPETIȚIEI

Detalii

Premiile concursului vor fi stabilite în raport cu implicarea unor firme partenere în concurs şi vor fi acordate echipelor clasate, în ordinea descrescătoare, conform punctajelor stabilite de către Juriul/Juriile concursului. In conformitate cu clasamentul intocmit de Juriu, se pot acorda: Premiul I, Premiul II, Premiul III si mai multe mențiuni. Suplimentar și dacă este cazul se va acorda Marele Premiu celui mai bun proiect sau lucrări de la o categorie de varsta: elevi gimnaziu, elevi liceu, studenți. Organizatorii concursului își rezervă dreptul de a nu acorda toate premiile dacă în urma evaluării realizate de către Juriu rezultă că nu sunt întrunite criteriile de calitate minimale de un număr de cel puțin 3 echipe participante la competiție. Cuantumul fiecărui premiu va fi împărțit în mod egal între membrii echipei premiate. Nu vor fi acceptate excepții indiferent de situațiile particulare ale componenților echipelor premiate. Premiile vor fi acordate în baza legislației în vigoare. Toti participanții la Concurs vor primi o diploma de participare.

5. METODOLOGIA DE ÎNSCRIERE ȘI PARTICIPARE LA COMPETIȚIE

Competiția de tip hackathon constă în două etape majore:
✓ Etapa 1 – înscrierea echipelor
✓ Etapa 2 – participare efectivă la hackathon

5.1. Etapa 1

Înscrierea echipelor / Înscrierea Participanţilor la Concursul de creativitate în IT „Severin Bumbaru” se realizează on-line şi se consideră finalizată în momentul primirii de către Participanţi a unui e-mail din partea Organizatorilor care să confirme înregistrarea.

5.2. Etapa 2

Participare efectivă la hackathon Concursul propune următoarele provocări (pentru fiecare secțiune câte una):

Provocare – echipele participante sunt invitate să propună soluții pentru problematica descrisă mai sus.

5.3. Derulare hackathon

Studenții vor fi invitați să participe la hackathon-ul propriu-zis. Acesta se va derula exclusiv online.

Invitația care va cuprinde detalii privind modalitatea de participare, durata și alte elemente esențiale privind participarea va fi transmisă prin mijloace electronice, la adresele de e-mail comunicate la momentul înregistrării. Mesajul cu instrucțiunile privind participarea va fi transmis cu cel puțin 48 de ore înainte pe adresele de e-mail comunicate de participanți la momentul înscrierii și reconfirmării participării pentru varianta online a hackathon-ului.

Logistica necesară derulării concursului va fi asigurată de către Facultatea Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din Galați, cu excepția laptop ului/PC-ului, monitorului și a conexiunii internet personale a fiecărui participant care intră în responsabilitatea acestora.

Concursul de creativitate în IT „Severin Bumbaru” în format hackathon va avea o durată de aproximativ 24 ore (durata efectivă va putea varia în funcție de numărul de echipe înscrise).

Pe durata celor 24 de ore, echipele participante vor trebui să dezvolte soluția propusă din punct de vedere tehnic. În ultima parte a concursului echipele vor face prezentări ale soluțiilor în fața unui juriu. Durata prezentărilor va fi de 15-20 minute (durata va putea fi redusă în funcție de numărul de echipe participante), urmate de încă 10-15 minute de conversație cu juriul.

Structura orientativă a agendei de derulare a Concursului de creativitate în IT „Severin Bumbaru” de tip hackathon este prezentată mai jos:

Structură agendă
Ziua 1
12:00 Deschidere și prezentări
12:30–13:00 Cuvânt din partea organizatorilor și partenerilor
13:00–13:30 Explicații privind concursul/Prezentare temă
13:30–14:00 Sesiune de întrebări și răspunsuri
14:00 Echipele își încep activitatea

Zilele 2-3
12:45 – 13:45 Sesiune de lucru comună cu toate echipele
13:45 – 14:00 Juriu (prezentare componență)
14:00 – 16:00 Prezentare soluție propusă de către echipe (15-20 min. prezentare/echipă + 3,4 întrebări din partea juriului)
16:15 – 17:00 Juriul deliberează
17:00 – 17:10 Anunțarea celor 3 echipe premiate
17:10 Încheiere și mulțumiri

5.4. Evaluare

Evaluarea proiectelor prezentate va fi făcută de către un panel de experți evaluatori constituiți în juriul concursului.

Componența juriului va fi asigurată de către Facultatea Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din Galați prin Departamentul de Calculatoare şi Tehnologia Informaţiei.

Juriul va fi format din minim 3 și maxim 5 persoane. De principiu, din juriu vor face parte persoane cu experiență în domeniile (provocările) în care se propun soluții și/sau persoane cu experiență în domeniul afacerilor, administrației, tehnologiei etc.

Metodologia de evaluare va fi adusă la cunoștința membrilor juriului de către Facultatea Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din Galați, înainte de derularea concursului.

Activitatea juriului va fi voluntară.

5.5. Ierarhizare

Ierarhizarea echipelor se va face în baza prezentărilor pe care acestea le vor face în fața juriului.

Prezentările vor fi construite pe baza unei structuri furnizate de către Facultatea Automatică, Calculatoare, Inginerie Electrică și Electronică din Galați. Fiecare echipă va avea la dispoziție 20 minute pentru prezentare, iar juriul va avea posibilitatea să adreseze întrebări membrilor echipelor.

După sesiunea de prezentări, juriul deliberează și alcătuiește clasamentul final al competiției. Juriul comunică apoi, în plen, rezultatul ierarhizării.

6. CALENDAR ACTIVITĂȚI

Desfăşurare concurs

Calendarul activităților privind participarea la Concursul de creativitate în IT „Severin Bumbaru” de tip hackathon.

1) Etapa 1: Până pe 12 mai 2022.

2) Etapa 2: 17 – 20 mai 2022

3) Premiere concurs : 3 iunie 2022

7. PROPRIETATEA INTELECTUALĂ

Detalii

Proprietatea intelectuală a soluțiilor dezvoltate în cadrul concursului de tip hackathon aparțin echipelor care le-au propus. Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și echipele premiate vor putea încheia un Acord de parteneriat ce va conține prevederi specifice, conform legislației în vigoare privind titlurile de proprietate industrială și drepturile de autor, privind identificarea, încadrarea și stabilirea drepturilor de proprietate intelectuală.

8. REZULTATE FINALE ȘI PREMIERE

Detalii

Rezultatele finale ale Concursului de creativitate în IT „Severin Bumbaru” de tip hackathon (Etapa I si Etapa II) vor fi publicate pe pagina web a facultății localizată la adresa http://www.aciee.ugal.ro/….. și pe platformele media sociale ale Universității „Dunărea de Jos” din Galați, conform calendarului competiției. Echipele câștigătoare vor fi contactate prin datele puse la dispoziție în momentul înscrierii pentru stabilirea detaliilor privind modalitatea de acordare a premiilor financiare.

9. PROTECŢIA DATELOR CU CARACTER PERSONAL

Detalii

9.1. Următoarele date cu caracter personal ale Participanţilor: nume şi prenume, serie şi număr act de identitate, adresa de domiciliu/reşedinţa, număr de telefon, adresa de email, vor fi colectate, înregistrate, organizate, stocate, consultate, extrase şi prelucrate de către Organizatori în scopul Concursului şi al prezentului Regulament precum şi în vederea organizării unei baze de date pentru contactarea Participanţilor în vederea participării la ediţiile viitoare ale Concursului de creativitate în IT „Severin Bumbaru”. Totodată, Participanţii îşi dau acordul expres ca aceste date fie prelucrate în scopul Concursului şi al prezentului Regulament şi de către partenerii Organizatorilor.

9.2. Prin participarea la Concursul de creativitate în IT „Severin Bumbaru” Participanţii înţeleg şi consimt ca Organizatorii să facă publice numele câştigătorilor pe pagina facultății http://www.aciee.ugal.ro/. Refuzul unui Participant declarat câştigător de a i se procesa datele personale în scopul prezentului Regulament şi al Concursului de către Organizator cât şi refuzul de a i se înscrie numele pe liste făcute publice de Organizator, îndreptăţeşte Organizatorul să refuze acordarea Premiului, Participantul declarat câştigător fiind astfel descalificat.

9.3. Participanţilor li se pune în vedere că atribuirea Premiilor poate fi condiţionată de transmiterea către Organizator a copiilor după actele de identitate.

9.4. Organizatorii se obligă să respecte legislaţia privind protecţia datelor cu caracter personal pe durata Concursului. Astfel, Organizatorii se angajează să păstreze confidenţialitatea datelor personale ale Participanţilor şi să le utilizeze conform prezentului Regulament şi legislaţiei în vigoare.

9.5. Prin participarea la acest concurs, fiecare Participant îşi dă acordul, în mod expres şi neechivoc, cu privire la: – Colectarea şi prelucrarea de către Organizatori a informaţiilor privind adresa de e-mail pe care Participantii o folosesc pentru a valida înscrierea în concurs şi a datelor personale ale participantului, in scopul derularii prezentului concurs si acordarii premiului. Organizatorii vor păstra confidenţialitatea cu privire la datele personale ale Câştigătorului si ale Participanţilor şi le va utiliza numai în scopurile stabilite prin Regulament şi în conformitate cu Formularul de Consimţământ privind Prelucrarea Datelor cu Caracter Personal semnat de Participanţi.
– Participanţii au dreptul să se opună prelucrării datelor cu caracter personal în orice moment, din motive întemeiate şi legate de situaţia personală.
– Participanţii au, în conformitate cu Regulamentul CE 679/2016 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date (cu modificările şi completările ulterioare), dreptul de informare, dreptul de acces la date, dreptul de opoziţie, dreptul de intervenţie asupra datelor, dreptul de a nu fi supus unei decizii individuale, precum şi dreptul de a se adresa justiţiei.